Psikolojik savaş tekniklerinden biri de hedef kitlenin duygu, düşünce ve davranışlarını, kendi amaçları doğrultusunda etkilemek ve değiştirmek amacıyla yapılan planlı propagandadır. BAV vakfı davasının seyri boyunca bu teknik, bazı çevrelerce düzenli olarak kullanılmıştır.

Emniyet soruşturmasının yapıldığı dönemde aylar boyunca BAV camiası ile ilgili gündeme getirilen her konu psikolojik savaş taktiği olarak bazı medya kuruluşları tarafından çarpıtılmış ve yazılanların iftira olduğu bilirkişi raporlarıyla ispat edilmesine rağmen bu gerçekler basında tek bir satır olarak dahi yer almamıştır.

(a)- Asılsız İddia 1: Suç Aleti olarak sayılan gizli kameraların her evde ve işyerinde bulunabilecek güvenlik kameraları olması.

ASILSIZ İDDİA 1

HEDEF KİTLE: Kamuoyu

PSİKOLOJİK PROPAGANDA SÖZLERİ: Ele geçirilen suç aletleri arasında gizli kamera, gizli kamera başlığı, mikro gizli kamera bulunmaktadır.

CEVAP: Polis operasyonunun ilk günlerinde, bazı gazeteler pek çok “gizli kamera”ya el konduğunu yazmış, ama haberin yalan olduğu ortaya çıkmıştır. Gizli kamera denen şeyler, pek çok müstakil evin bahçesinde veya işyerinin kapısında bulunabilecek sıradan güvenlik kameralarıdır.


Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı’nca tanzim edilmiş bulunan 15.01.2002 tarihli bilirkişi raporunda, tutanaklara maksatlı şekilde gizli kamera olarak geçirilen tüm kameraların piyasada serbest olarak satılan güvenlik kameraları olduğu, bunların gizli kamera olmadığı ve gizli kameralarda bulunması gereken teknik özelliklere (görüntü kaydetme özelliği vb.) sahip olmadığı açıkça ifade edilmiştir.


Bilirkişi raporunun tamamını buradan okuyabilirsiniz >>


(b)- Asılsız iddia 2: Suç aleti olarak tanımlanan cihazların, ışık ayar düğmesi, disket sürücü, uydu anteni parçaları gibi sıradan elektronik aletler olması.

ASILSIZ İDDİA 2

HEDEF KİTLE: Kamuoyu

PSİKOLOJİK PROPAGANDA SÖZLERİ: Ele geçirilen suç aletleri transformatör, CD, bilgisayar disketi, elektronik tablo, disket silme cihazı bulunmaktadır.

CEVAP: Her evde bulunan sıradan elektronik aletler (ışık ayar düğmesi, spot ampullerin trafosu, disket sürücü, uydu anteni parçaları) evlerden toplanmış ve bunlar sanki casusluk aletleriymiş gibi basına teşhir edilmiştir. Oysa “Disket silme cihazı” olarak kaydedilen ve suç aleti olarak sergilenen cihaz gerçekte o dönemde pek çok laptop bilgisayarla birlikte satılan sıradan bir “disket sürücü”dür.

(c)- Asılsız İddia 3: Şantaj kaseti ve fotoğrafı olduğu iddia edilen şeylerin, her evde bulunan ticari film kasetleri, dergiler ve müzik cd’leri olması.


ASILSIZ İDDİA 3

HEDEF KİTLE: Kamuoyu

PSİKOLOJİK PROPAGANDA SÖZLERİ: Bilim Araştırma Vakfı üyelerinin evlerinde yapılan aramada, ünlü isimlere şantaj için hazırlanmış çok sayıda video kaseti, fotoğraf ve belge ele geçirildiği, bilgisayarlara el konulduğu bildirildi.

CEVAP: BAV mensuplarının evlerinden toplanan ticari film kasetleri, dergiler ve müzik CD’leri psikolojik savaşın propaganda aracı olarak kullanılmış ve kamuoyuna şantaj malzemeleri olarak tanıtılmıştır. Oysa bunlar her sıradan vatandaşın evinde onlarca bulunabilen belgesel ve müzik kaset ve CD’leridir.


Daha yeni Daha eski