15.01.2010 tarihinde, medyada camiamız mensupları hakkında, "Adnan Oktar Davasında Şoke Eden Detaylar, 69 Bin Liralık Prezervatif" başlıklı, bir takım gerçek dışı ve düzeysiz iddialar içeren bir haberin iyi niyet, dürüstlük ve samimiyet ilkeleriyle bağdaşmayan taraflı bir yaklaşımın ürünü olduğunu düşünüyoruz.

Doğru ve düzgün bir araştırma dahi yapılmadan, hatta araştırma yapmak şöyle dursun, güya haberle ilişkili gibi gösterilen bir MASAK raporunda yazan bilgiler dahi okunmadan sırf itibarsızlaştırma amaçlı alelacele hazırlanan böyle düzmece bir haberin yayınlanmasını çok vahim bir zihniyetin tezahürü olarak görmekteyiz.

İnsanların masumiyet karinelerini, sosyal ve mesleki itibarlarını, ailelerini ve sevenlerini hiçe sayarak onları karalamak, devam eden bir yargılamanın selametini ve sıhhatini gerçek dışı iddialarla etkilemeye çalışmak son derece sakıncalı bir davranıştır. Ahlak ve etik kurallarıyla hiç bağdaşmadığı gibi, kanuna ve hukuka da tümüyle aykırı bir tutumdur.

– Habere konu olan olayın aslı şu şekildedir :

Serkan Demir isimli arkadaşımızın, uzun yıllardır ortağı olduğu bir dekorasyon ve inşaat şirketi vardır. Haberlerde ismi geçen www.prezervatiftr.com internet sitesinin sahibi olan Mesut Uysal ise aynı zamanda dekorasyon işleri de yapan ve internet üzerinden (yukarıda adını belirttiğimiz siteden tamamen ayrı ve bağlantısız olan başka sitelerden) çeşitli dekorasyon ürünleri satan bir kişidir.

Arkadaşımız Serkan Demir de işi gereği, adı geçen kişiden belli zamanlarda, internet üzerinden çeşitli DEKORASYON MALZEMELERİ satın almıştır (prezervatif DEĞİL). Haberde bahsi geçen 69 BİN LİRALIK ALIŞVERİŞ de arkadaşımızın Mesut Uysal'dan satın aldığı DEKORASYON MALZEMELERİnin karşılığında yaptığı ödemelerin toplamıdır.

KISACA, SERKAN DEMİR İSİMLİ ARKADAŞIMIZ, HABERDE ADI GEÇEN İNTERNET SATIŞ SİTESİNDEN YA DA BAŞKA HERHANGİ BİR YERDEN 69 BİN LİRALIK PREZERVATİF SATIN ALMAMIŞTIR. SÖZ KONUSU SİTEDEN, DEĞİL 69 BİN LİRALIK, BİR LİRALIK ALIŞVERİŞ DAHİ YAPMAMIŞTIR. GÜYA BU UYDURMA İDDİAYI GERÇEK GİBİ GÖSTERMEK AMACIYLA, HABER İÇERİĞİNDE BAHSİ GEÇİRİLEN MASAK RAPORUNDA DA HİÇBİR ŞEKİLDE BÖYLE BİR BİLGİ YOKTUR. DAHASI, YAKLAŞIK 4000 SAYFALIK İDDİANAMENİN TEK BİR SATIRINDA DAHİ HABERDE KONU EDİLEN HAYALİ OLAYDAN BAHSEDİLMEMEKTEDİR.

Kaldı ki, MASAK raporunun hiçbir yerinde Serkan Demir’in, adı geçen internet sitesinden herhangi bir alışveriş yaptığından bahsedilmemektedir. Raporda sadece söz konusu internet sitesinin sahibi olan Mesut Uysal isimli kişiye banka üzerinden yaptığı para transferleri yer almaktadır. Yani, Serkan Demir haberlere konu olan ürünlerin satıldığı, yukarıda adresini belirttiğimiz internet sitesinden tek bir kuruşluk dahi alışveriş yapmamıştır. Haberlerdeki bu uydurma ve hayali iddianın hiçbir resmi kaydı ve belgesi de yoktur. 

OLAY, DEKORASYON ÜRÜNLERİ SATAN BİR İNTERNET SİTESİNİN, SAHİBİNİN ÇOK FARKLI BİR ÜRÜN SATAN BAŞKA BİR İNTERNET SATIŞ SİTESİNİN DE SAHİBİ OLMASI FIRSAT BİLİNEREK ARKADAŞIMIZIN DEKORASYON SİTESİNDEN YAPTIĞI ALIŞVERİŞ VE ÖDEMESİNİN, KARALAMA KASTIYLA GÜYA DİĞER ÜRÜNÜN SATILDIĞI SİTEDEN YAPILMIŞ BİR ALIŞVERİŞ GİBİ ÇARPITILARAK HABER ADI ALTINDA SERVİS EDİLMESİNDEN İBARETTİR.

Serkan Demir’in emniyet ifadesinde de 17.07.2018 tarihli emniyet ifadesinde bu hesap hareketleri sorulmuş, kendisi de şu şekilde cevaplamıştır:


Görüldüğü üzere, emniyet ifadesinde de söz konusu internet sitesinden bir alışveriş yapılıp yapılmadığı değil, sitenin sahibi olan kişiye gönderilen EFT’ler sorulmuştur. Serkan Demir de olayın aslını kısa ve net bir şekilde izah etmiştir. Zaten bunun üzerine söz konusu iddia hakkında hiçbir araştırma yapılmamış, iddianamede dahi, legal, doğal ve sıradan görülerek bu hesap hareketine yer verilmemiştir.

Zira, aynı MASAK raporunda, Serkan Demir’in adı geçen kişiyle olan hesap hareketleri incelenmiş ve YAPILAN GÖNDERİLERİN DUVAR KÂĞIDI, DUVAR PANELİ, STİCKER VS. GİBİ DEKORASYON ÜRÜNLERİNE AİT ÖDEMELER OLDUĞU belgelenmiştir. Sadece birkaç örnek vermek gerekirse;


Ayrıca adı geçen internet sitesinin sahibi olan Mesut Uysal isimli kişi hakkında kısa bir internet araştırması yapıldığında, Serkan Demir isimli arkadaşımızın söylediklerinin doğruluğu hemen teyit edilmektedir. Mesut Uysal, çok uzun yıllardır İNTERNET ÜZERİNDEN DEKORASYON ÜRÜNLERİ TASARLAYIP SATAN, aynı zamanda grafik tasarımcısı olan bir kişidir.

İNŞAAT VE DEKORASYON FİRMASI sahibi Serkan Demir isimli arkadaşımızın da bu kişiye internet üzerinden ulaşıp kendisinden DEKORASYON malzemeleri alması ve karşılığında da banka yoluya ödeme göndermesinden doğal bir şey yoktur.







Ayrıca haber içeriğinde, Serkan Demir isimli arkadaşımızın adı ve soyadı açık bir şekilde yazılırken, söz konusu internet sitesinin sahibi olan kişinin ismi yer almamaktadır. Elbette bu doğru bir hareket olmakla birlikte, aynı hassasiyetin, yargılaması halen devam eden ve Anayasal güvence altında masumiyet karinesine sahip olan arkadaşlarımız için de gözetilmesini beklemek en doğal hakkımızdır.

Burada, ülkemiz ve toplumumuz açısından önemli ve endişe verici bir gelişmeye dikkat çekmeyi de bir yurttaşlık görevi addediyoruz!

Ne yazık ki günümüzde medya dünyasından yükselen bazı keyfi, duyarsız, ölçüsüz ve ilkesiz davranışlar, ülkemizin kalite ve uygarlık düzeyini sürekli olarak geriye çekmektedir. Bir kısım gazetecilerin kendi kişisel hesapları, ve belki de kaygıları doğrultusunda, dürüstlükten uzak ilkesiz bir habercilik anlayışı benimsemesi ve asılsız uydurma haberleri, bile bile gerçekmiş gibi servis edebilme rahatlığını göstermesi, toplum sağlığı açısından büyük bir tehlike haline dönüşmektedir. Çünkü bugün bize yapılan bu tür bir cüretkarlık ve pervasızlığın yarın başkalarını hedef alması kaçınılmazdır. Haksız yere bu tür karalamaların hedefi olan insanların sayısının günden güne artması ise ciddi bir sosyal tehlikenin habercisidir.

Nasıl olsa basın özgürlüğü çok geniş yorumlanıyor, nasıl olsa kamuya bilgi verme zorunluluğumuz var gibi çeşitli meşru gerekçelerin arkasına sığınıp, tabiri caizse hukukun arka bahçelerinde dolanarak keyfi, kontrolsüz ve ölçüsüz bir biçimde davranmak, başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve hükümet yetkililerimizin büyük bir gayretle düzeltmeye çalıştıkları ülke imajımıza ve toplumsal psikolojiye büyük zarar vermektedir.

Habercinin kamuya karşı sorumlulukları vardır. Habercilik birilerini yalan ve iftiralarla itibarsızlaştırıp, insanları birbirine düşürmeye çalışmak değildir. Habercilik insanların doğru, tarafsız, objektif ve güvenilir haberlere ulaşmasına aracılık etmektir. "İsteneni" değil "doğru haberi" vermektir.

Tüm bu sebeplerden ötürü Sayın basın mensuplarımızdan camiamızla ilgili bir haber yapmadan önce iddianın güvenilirliği ve kaynağı hakkında araştırma yapılmasını rica etmekteyiz. Artık, herkes gibi bizler de daha fazla gerçek dışı ve haksız haberlerle, linç ve karalama kampanyalarıyla muhatap olmak istemiyoruz.

Bu yanlış tavrın bir an evvel düzeltilmesinin, ülkemizin bekası ve insanlarımızın birbirlerine karşı duydukları saygı ve sevgi ortamının tekrar gelişmesi, karşılıklı olumlu ilişkiler içine girmeleri açısından son derece hayati olduğu kanaatindeyiz.

Değerli basın mensuplarımıza yardımcı olmak adına, hakkımızdaki her türlü konu ve iddia hakkında talep edecekleri ilgili bilgi, belge ve dokümanları sunmaya hazır olduğumuzu da belirtmek isteriz. 

Kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız…



Daha yeni Daha eski