Yukarıda da sıklıkla dile getirdiğimiz gibi yargılamanın başından sonuna kadarki hemen her süreçte mahkeme başkanı tarafından defaatle sanık müdafilerinin sözü kesilmiş, beyan ve taleplerde bulunmalarına müsaade edilmemiş, mikrofonları kapatılmış ve hatta müdafiilerin duruşma salonundan kolluk kuvvetleri marifetiyle dışarı çıkartılması suretiyle usule aykırı hareket edilmiştir. Mahkeme başkanı bu tavırlarıyla etkin savunma hakkının ve adil yargılanma hakkının kullanımına kasten mani olmuştur. Zira dava dosyasına sunulan dilekçeleri ve savunmaları okumayan, yazılı  talepleri kaleye almayıp değerlendirmeyen mahkeme heyeti, sanık tarafın kendisini savunabileceği hiçbir alan bırakmamıştır.

 

Mahkeme heyetinin sanık müdafilerin sözlerini kesme ve mikrofonlarının kapatılması suretiyle soru sorma, savunma ve talepte bulunma, sanığa hukuki yardım sağlama haklarını ellerinden aldığına dair birkaç örnek aşağıda verilmiştir:

 

Müşteki Hatice Ural İfade Verirken - 05.08.2020 – 1. Oturum

SANIK MEHMET NOYAN ORCAN MÜDAFİ AV. EŞREF NURİ YAKIŞAN SÖZ ALDI: Sayın Başkanım CMK gereğince sizin doğrudan soruyu durdurma hakkınız yok.

MAHKEME BAŞKANI: TAMAM, KAPAT, KAPAT, MİKROFONU KAPAT.

 

Müşteki Bengisu Güler İfade verirken - 5.08.2020 – 1. Oturum

BİR KISIM SANIKLAR MÜDAFİİ AV. EŞREF NURİ YAKIŞAN : Sayın başkanım bir kısım sanıklar,

MAHKEME BAŞKANI : Diğer soruya geçin.

BİR KISIM SANIKLAR MÜDAFİİ AV. EŞREF NURİ YAKIŞAN : Tamamlayabilir miyim sözümü?

MAHKEME BAŞKANI : Yok.

BİR KISIM SANIKLAR MÜDAFİİ AV. EŞREF NURİ YAKIŞAN : Bir kısım sanıklar burada savunmalarını yaparken belli başlı bazı polisler tarafından da müştekilere baskı yapıldığı ve yönlendirildiğini iddia ettiler, bu kapsamda soruyorum lütfen soruma müdahale etmez misiniz?

MAHKEME BAŞKANI : Yok kabul etmiyoruz, geçin. Kabul edilmemiştir, diğer soruya geçin.

BİR KISIM SANIKLAR MÜDAFİİ AV. EŞREF NURİ YAKIŞAN : Sayın başkanım lütfen müsaade eder misiniz?

MAHKEME BAŞKANI : Avukat bey geçin ya da mikrofonu kapatacağım.

BİR KISIM SANIKLAR MÜDAFİİ AV. EŞREF NURİ YAKIŞAN : Emniyet

ifadeniz esnasında, emniyete ilk gittiğiniz anda sizi emniyette kim karşıladı?

MAHKEME BAŞKANI : KAPAT MİKROFONU. Evet başka sorusu olan? Yok. Tamam teşekkür ederiz geçebilirsin yerine. Bir 10 dakika ara verelim, 10 dakika sonra  kaldığımız yerden devam edeceğiz, yerinegeç.

 


 

Müşteki Cihat Onur Aykaç-İfade Verirken- 08/11/2020 tarihli 1. Kayıt

SANIK MERT SUCU MÜDAFİ AV. VİLDAN EDA ÇAMURCU SÖZ ALDI: Bizim talebim olacak da.

MAHKEME BAŞKANI: Buyurun.

SANIK MERT SUCU MÜDAFİ AV. VİLDAN EDA ÇAMURCU SÖZ ALDI: Mert Sucu müdafi Av. Vildan Eda Çamurcu. Sayın Başkanım daha önce yazılı olarak da talepte bulunmuştuk ancak neticesini bilemiyoruz. Huzurdaki müştekinin dinlenmesinden önce kısa bir talebim var. Duruşmada Mert Sucu'nun hazır edilmesini talep etmiştik. Müşteki Cihat Onur Aykaç ve Abdullah Karadaş'ın dinlenmesi esnasında her ne kadar Mert Sucu ve diğer sanıklar müştekilerin dinlenmesi esnasında müştekiler üzerinde baskı oluşmamasını sağlamak için salondan çıkarılmışlarsa da Mert Sucu'ya isnat edilen suç Kasten Öldürmeye Teşebbüs'tür ki dosyanın en ağır suçudur, bununla beraber yaşanan olayın asli süjesi de Mert Sucu'dur, yalnızca Mert Sucu'ya isnat ediliyor olması ve Mert Sucu dışında kimsenin olayda bulunmaması müştekilerin polis olması sebebiyle, herhangi bir baskı ve korkutmadan söz edilemeyeceği ortadadır, dolayısıyla Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 200. Maddesi Mert Sucu'ya isnat edilen suç bakımından oluşması mümkün değildir. Savunma hakkının etkin şekilde kullanılabilmesi, adil yargılama hakkının ihlal edilmemesi için Mert Sucu'nun müştekiler Cihat Onur Aykaç ve Abdullah Karadaş dinlenirken hazır edilmesini talep ediyoruz.

MAHKEME BAŞKANI: Evet, bu hususta daha önce karar verildiğinden yeniden karar verilmesine yer olmadığına.

SANIK MERT SUCU MÜDAFİ AV. VİLDAN EDA ÇAMURCU SÖZ ALDI: Gerekçesi nedir Sayın Başkanım?

MÜŞTEKİ SELİN MERVE CAN BEYANINDA: Önceki gerekçelerle.

SANIK MERT SUCU MÜDAFİ AV. VİLDAN EDA ÇAMURCU SÖZ ALDI: Önceki gerekçesini de bilemiyoruz Sayın...

MAHKEME BAŞKANI: TAMAM, KAPATIN, KAPAT MİKROFONU, KAPAT MİKROFONU. Evet.

 

EP Ceyhun Gökdoğan – İfade Verirken   03/03/2020 - 2. Oturum

SANIK MEHMET NOYAN ORCAN MÜDAFİ AV. EŞREF NURİ YAKIŞAN: Soruyu cevaplamıyor, Sayın Başkanım.

MAHKEME BAŞKANI: Başka soruya geçin.

SANIK MEHMET NOYAN ORCAN MÜDAFİ AV. EŞREF NURİ YAKIŞAN: Cevap vermek istemiyorsa, cevap vermeyeceğini söyleyebilir

MAHKEME BAŞKANI: Verdi cevap, cevap alınmıştır.

SANIK MEHMET NOYAN ORCAN MÜDAFİ AV. EŞREF NURİ YAKIŞAN: Bu görüşmeyi kim talep etti diyorum.

MAHKEME BAŞKANI: Avukat Bey, TAMAM KAPAT MİKROFONU BAŞKA SORUYA, KAPAT MİKROFONU BİTTİ. Başka sorusu olan? Buyurun Avukat Hanım.

 

 

 

 

17.10.2019 TARİHLİ DURUŞMA

 

 

BİR KISIM SANIKLAR MAHKEME BAŞKANI : İddianamede sanıklarla ilgili olarak suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme.

İSMİ TESPİT EDİLEMEYEN AVUKAT SÖZ ALDI : 01:30???

MAHKEME BAŞKANI : Söz hakkı verilmeden konuşursan dışarı atarım bir daha Avukat Bey. Uyarıldı, söz hakkı verilmedi. Şu an iddia okunmakta o nedenle söz hakkı verilmedi…..

BİR KISIM MÜŞTEKİLER MÜDAFİ AV. ALİ TİZİK SÖZ ALDI : Avukat Ali TİZİK, Adnan Bey Mehdi misiniz veya Mehdilik gibi bir iddianız var mı?
MAHKEME BAŞKANI: Soru sorma hakkına karışmayın, söz hakkı almadan konuşma Avukat Bey bir daha.

BİR KISIM SANIKLAR MÜDAFİ AV. EŞREF NURİ YAKIŞAN SÖZ ALDI : Bir şey hatırlatacağım.
MAHKEME BAŞKANI: Söz hakkı almadan konuşma.
BİR KISIM SANIKLAR MÜDAFİ AV. EŞREF NURİ YAKIŞAN SÖZ ALDI : Hakim Bey katılma taleplerini kabul ettiniz mi?

MAHKEME BAŞKANI: Celse arasında gir araya, celse arasında isminiz?
BİR KISIM SANIKLAR MÜDAFİ AV. EŞREF NURİ YAKIŞAN SÖZ ALDI : Eşref Nuri YAKIŞAN.
MAHKEME BAŞKANI: Eşref Nuri YAKIŞAN söz almadan ısrarla konuşmaya devam etti, kendisi uyarıldı, bir daha söz hakkı almadan konuşmaması gerektiği hususu hatırlatıldı, müşteki vekilinin talebi üzerine sanıktan soruldu. Evet, geliyor geliyor, mikrofon düzenine geç bakayım.

ADI VE SOYADI BELİRLENEMEYEN ERKEK AVUKAT SÖZ ALARAK: Sayın başkan ben şu hususa dikkat çekmek istiyorum. Şimdi müşteki vekillerinin yorum içerici yönlendirici ve alakasız sorularına heyet olarak yeterince müdahale etmiyorsunuz. Ancak burada sanık müdafilerin herhangi bir şekilde usuli konularda görüşlerine ya mikrofonlarını kapatmak ile tehdit ediyorsunuz, hatta kapatıyorsunuz. Benim iki defa kapattınız ya da salondan atmak ile. Yani lütfen burada adaleti sağlayın.

MAHKEME BAŞKANI: Biz adaleti sağlıyoruz, sağladığımıza inanıyoruz.

ADI VE SOYADI BELİRLENEMEYEN ERKEK AVUKAT SÖZ ALARAK: Bakın bitirebilir miyim sözümü sayın başkan ? Lütfen bitirebilir miyim ?

MAHKEME BAŞKANI: Evet.

ADI VE SOYADI BELİRLENEMEYEN ERKEK AVUKAT SÖZ ALARAK: Karşı tarafta müştekiler katılan değil yani ben ilk defa

MAHKEME BAŞKANI: Ama, ama, ama ben burada size yani huzurdaki sanığın beyanına karşı söz verdim. Siz başka şeyler anlatıyorsunuz. O neden ile kesmek zorunda kalıyorum.

ADI VE SOYADI BELİRLENEMEYEN ERKEK AVUKAT SÖZ ALARAK: Sayın başkan peki usuli durumlarda siz bana söz verdiniz ya şimdi. Ben buradaki bütün sanıkların savunması bitene kadar. Şimdi burada usuli bir hata varsa ben CMK'ya göre buradaki usuli durumu hatırlatmak ile mükellefim. Siz de bunları karara bağlamak ile mükellefsiniz. Yani böyle bir usul anlayışı yok. Bakın burada yanlış usul uyguluyorsunuz. Lütfen bunlara dikkat edin. En azından usuli olarak madem yanlış yapacağız, bari şunu yapalım: müşteki tarafa söz verdiğiniz kadar lütfen bu tarafa da söz verin ve mikrofonlarımızı

MAHKEME BAŞKANI: Veriyoruz, veriyoruz. Şimdi zaten, zaten, zaten biz müştekileri de dinleyeceğiz ya tanıkları dinleyince o zaman da sizler çok böyle çok soru soracaksınız. Yani orada bir adalet var. Canınızı sıkmayın. Evet. Başka.

ADI VE SOYADI BELİRLENEMEYEN ERKEK AVUKAT SÖZ ALARAK: Ben canımı sıkmıyorum sayın başkan da. Şöyle bir durum var, bir de siz yani benim sizden şöyle bir talebim var: müşteki tarafın yönlendirici sorularına müsade etmeyin diyorum ama bakın siz de lütfen sorularınıza dikkat edin. Siz biraz önce müvekkili hakkında, sayın Didem Ürer'e dediniz ki; Adnan Oktar beş vakit namaz kılar mıydı kılmaz mıydı ? Sayın başkan pardon ama bu sizin mahkemenizin konusu değil.

MAHKEME BAŞKANI: İddianamede, iddianamede, bir dakika, bir dakika. Avukat bey bir saniye.

ADI VE SOYADI BELİRLENEMEYEN ERKEK AVUKAT SÖZ ALARAK: Anayasa, anayasa, anayasa madde 24 ve 25 ama bakın ben bir şey söylüyorum lütfen.

MAHKEME BAŞKANI: Söyle tamam söyle bakayım.

ADI VE SOYADI BELİRLENEMEYEN ERKEK AVUKAT SÖZ ALARAK: Şimdi madde 24 ve 25'e göre anayasada diyor ki; hiç kimse her ne durumda olursa olsun, inanç, din, vicdan hürriyetini açıklamaya zorlanamaz diyor. Siz şu an mahkeme olarak karşınızda sizden belli durumlarda işte karar yani o baskının etkilenen insanlara bu soruyu soruyorsunuz. Yani siz hukukçu

MAHKEME BAŞKANI: Onunla ilgili, onunla ilgili, onunla ilgili iddianamede yer alan husus örgüt üyesi ve yöneticisinin dini bir örgüt üyesi ve yöneticisi olduğu ancak kendisinin namaz kılmadığının iddia edilmesi ve bu iddianın doğru olup olmadığı hususuna ilişkin bir sorudur. O neden ile, o neden ile sorulmuştur. Onun dışında sizin sanık ile ilgili sorunuz yok. Söz hakkı vermiyorum. Tamam.

 

18.12.2019 TARİHLİ DURUŞMA

SANIK TARKAN YAVAŞ MÜDAFİ AV. ARZU GÜL SÖZ ALDI : Rica edeyim. Sayın Başkan 201'e göre Avukat Arzu Gül. Savcılık makamı, sanık müdafileri, müştekiler olarak biliyoruz. Yanlış bilmiyorsak. O yüzden rica ediyoruz. Öncelikle bizim tarafın soru sorma ve beyanda bulunma

MAHKEME BAŞKANI : Yok müşteki vekilinden sıra gelerek bu şekilde geliyor. 2 gündür de aynı sistemi uyguluyoruz. O nedenle bu şekilde.
SANIK TARKAN YAVAŞ MÜDAFİ AV. ARZU GÜL SÖZ ALDI : Sistem öyle ama kanun böyle.

MAHKEME BAŞKANI : Evet.
SANIK TARKAN YAVAŞ MÜDAFİ AV. ARZU GÜL SÖZ ALDI : Ben o zaman kısa bir beyanda bulanayım. Çok kısa.
MAHKEME BAŞKANI : Çok kısa beyanda bulunmanızı yasaklıyoruz.
SANIK TARKAN YAVAŞ MÜDAFİ AV. ARZU GÜL SÖZ ALDI : Yasaklama nasıl yani
MAHKEME BAŞKANI : Yasaklamak dediğim şuan söz hakkı vermiyoruz. Biz sadece SANIK TARKAN YAVAŞ MÜDAFİ AV. ARZU GÜL SÖZ ALDI : O zaman şimdi benim talebim geçti dimi zapta
MAHKEME BAŞKANI : Geçti geçti zapta geçti siz kapatın.
SANIK TARKAN YAVAŞ MÜDAFİ AV. ARZU GÜL SÖZ ALDI : Tamam.

İSMİ BELİRLENEMEYEN ERKEK AVUKAT SÖZ ALDI : Sayın Başkan bizim şöyle bir talebimiz olacak. Savcı beyin görevini gereği gibi yapamayacağını göstermiştir. Objektifliğini yitirmiştir.
MAHKEME BAŞKANI : Şimdi ona karşı şu aşamada
İSMİ BELİRLENEMEYEN ERKEK AVUKAT SÖZ ALDI : Bir talepte bulunmak istiyorum bu benim CMK'ya göre hakkım talepte bulunuyorum. Sonra değerlendiririz. Sadece talebim şu. CMK'da her ne kadar savcının reddi müessesesi olmasa da biz savcıyı dosyadan çekilmeye davet ediyoruz.
MAHKEME BAŞKANI : Evet.
İSMİ BELİRLENEMEYEN ERKEK AVUKAT SÖZ ALDI : Bildiğimiz kadarıyla sayın savcı
MAHKEME BAŞKANI : Tamam bu talebi
İSMİ BELİRLENEMEYEN ERKEK AVUKAT SÖZ ALDI : Talebim bitmedi lütfen sayın Başkan buna müdahale edemezsiniz lütfen ben talebimi yineleyeyim kabul edilir edilmez başsavcılık ayrı konu. Şimdi şöyle bildiğimiz kadarıyla sayın savcı iddianameye hazırlayan savcılardan biri belli ki iddianameyle arasında belli bir duygusal bağ kurmuş. Dolayısıyla özel hayatın gizliliğini ihlal eden sorular soruyor. İşte babanız neden sizin vekilliğinizi yapmıyor. Neden şöyle olmuyor.
MAHKEME BAŞKANI : Onlar yargılama kapsamında sorulan sorular.
İSMİ BELİRLENEMEYEN ERKEK AVUKAT SÖZ ALDI : Sayın Başkan lütfen müdahale etmeyin ben bitireyim talebimi değerlendirilir, değerlendirilmez ayrı konu. MAHKEME BAŞKANI : Ama talepte bulunmuyorsun. Yorum yapıyorsun avukat bey. İSMİ BELİRLENEMEYEN ERKEK AVUKAT SÖZ ALDI : Yorum yapmıyorum. Talebim şu.
MAHKEME BAŞKANI : Sözünüzü keseceğim.
İSMİ BELİRLENEMEYEN ERKEK AVUKAT SÖZ ALDI : Sorduğu sorular. Kesemezsiniz. Sorduğunuz sorular
MAHKEME BAŞKANI : Kesiyorum kes bakayım. Kes bakayım. Kes bakayım. Evet. Konuşmayın söz hakkı almadan konuşma. Dışarı atılırsın. Evet avukat beyi dışarı alın. Görevliler avukat beyi dışarı alın çabuk. Hemen. Görevliler beklemeyin. Beklemeyin çabuk. Söz hakkı verilmeden konuştuğu için dışarı alınmasına karar verdik evet. Duruşmaya 5 dakika ara veriyoruz.

 

CUMHURİYET SAVCISI : Avukatınız babanız mı? Avukatlık mesleği yapıyor galiba babanız?
SANIK TARKAN YAVAŞ SAVUNMASINDA : Yok değil avukatlık mesleği yani birinci dereceden değil tabi ki babam emekli sayılır.
CUMHURİYET SAVCISI : Yani sizi savunmayı tercih mi etmedi siz mi onun savunmasını tercih etmediniz? Duygusallık
SANIK TARKAN YAVAŞ SAVUNMASINDA : Yok yaşı ileri zaten babamın. Yani CUMHURİYET SAVCISI : İtirazı olan varsa söylesin heyet değerlendirsin.
MAHKEME BAŞKANI : İtiraz etmeyin bekleyin.
CUMHURİYET SAVCISI : Ben sorumu sordum.
MAHKEME BAŞKANI : Sizlere de söz hakkı
CUMHURİYET SAVCISI : Cevap vermek elinde sözümü kesmeyin. Ben sanık konuşurken sözümü kesmeyin.
MAHKEME BAŞKANI : Bir saniye bir saniye
CUMHURİYET SAVCISI : Sözümü kesmeyin.
MAHKEME BAŞKANI : Mikrofonları kapat.
CUMHURİYET SAVCISI : İtiraz edin heyet karar versin.
MAHKEME BAŞKANI : Mikrofonları kapat.

CUMHURİYET SAVCISI : Sanık konuşurken ben hiçbir şekilde cevap vermedim. MAHKEME BAŞKANI : Avukat hanım bir saniye. Tamam bir saniye durun. Bir saniye durun. Şimdi burada sanığa soru sorma hakkı iddia makamına verildi. İddia makamı sorularını sorsun cevaplarını alsın. Ancak bunun usulü ancak evet bir saniye konuşmayın ama bir daha şu hususu hatırlatıyorum. Söz hakkı vermeden konuşan olursa dışarı atacağım bu uyarımdır. Bu uyarı haricinde konuşan olursa dışarı çıkacaktır. Şimdi iddia makamı sorularınızı sanığa yöneltin sanık sizde iddiaları karşılayacak, soruları karşılayacak gayrette cevaplarınızı verin. Daha sonra müşteki vekili ve müdafilerine ayrı ayrı zaten söz vereceğiz. Bundan yana bir his yok. Lütfen yargılamada kaosa neden olmayalım. Tamam mı.

 

 



 

 

 

Bu örneklerin çok daha fazlası duruşma tutanaklarında mevcuttur. Mahkeme başkanının bu yargılama üslubu ve yöntemi TCK'nın 257'nci maddesi kapsamında Görevi Kötüye Kullanma suçuna vücut verdiği gibi Silahların Eşitliği Prensibine açıkça aykırıdır ve Hakimler Savcılar Kanununca uyarma cezasını gerektirmektedir. Zira TCK'nın257/1'inci maddesine göre: "Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, ... üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."

 

2802 Sayılı Kanun'un 63/1-b bendine göre ise: "Meslektaşlarına, emrindeki personele, görevi nedeniyle muhatap olduğu kişilere veya iş sahiplerine karşı kırıcı davranmak..." disiplin cezası gerektiren bir eylemdir. Ceza yargılamasının esas süjesi sanıktır ve yargılama sanığın savunması üzerine inşa edilir. Maddi hakikatin ortaya çıkarılması ve adil karar verilmesi için de sanığın savunma hakkını tam manasıyla kullanması gerekir. Bu noktada sanık müdafiinin yadsınamaz bir rolü olduğu muhakkaktır. Sanıkların yargılandığı cezanın alt ve üst sınırı ile dosya kapsamı birlikte düşünüldüğünde bu yargılamanın müdafi olmaksızın yapılması yahut müdafiin söz hakkının sınırlanması, silahların eşitliği prensibine ve adil yargılanma hakkına açıkça aykırıdır.

 

Ayrıca özellikle mahkeme başkanı müdafilerin sorularına sık sık müdahale etmiş, onları yönlendirmeye çalışmış ve kendince alaycı üsluplar müdafiler üzerinde psikolojik baskılar kurmuştur. Bu durumda sanık müdafilerin çekinmesine, etkin savunma yapamamalarına neden olmuş ve dolayısıyla sanıkların savunma haklarını ve müdafii desteğinden faydalanma haklarını etkin olarak kullanmalarına mani olmuştur. Mahkeme başkanının bu üslubuna ilişkin birkaç örnek aşağıdaki gibi olup duruşma tutanaklarında çok daha fazlası mevcuttur.

 

28.09.2020

 

16.07.2020

 

 

08.07.2020

 

14.07.2020

 

11.03.2020

 

07.07.2020

 

07.07.2020

 


⬅️

2.28 - SANIKLARIN DURUŞMA ESNASINDA VE ARALARINDA MÜDAFİLERLE GÖRÜŞMESİ ARA KARARLA YASAKLANMIŞTIR
➡️

2.30 - MAHKEME HEYETİ SANIKLARA OLAN YANLI VE ÖNYARGILI BAKIŞ AÇISINI HİSSETTİRMİŞ VE SANIKLAR ÜZERİNDE PSİKOLOJİK BASKI KURARAK ÖZGÜR İRADELERİYLE DEĞİL KENDİ İSTEDİĞİ YÖNDE İFADELER VERMEYE ZORLAMIŞTIR


Daha yeni Daha eski