Mahkeme heyeti tüm yargılama boyunca huzurda ifade veren sanıklar üzerinde psikolojik baskılar oluşturmuş ve onlara karşı olan tarafgir bakış açısını her fırsatta açık etmiştir. Mahkeme başkanının sanıklara soru yöneltirken kullandığı üslup ve onları baskın sorularla kendi istediği minvalde cevap vermeye yönlendirmesi mahkeme ifadelerinin sıhhatli usullerle alınmadığını ve bu yönüylede CMK m.148’e aykırı olduğunu göstermektedir. Duruşma tutanaklarına yansıyan bir kısım örnekler aşağıdaki gibidir:

 

 

13.12.2020

 

01.10.2020

 

11.03.2020

 

MAHKEME BAŞKANI SANIK AV. FATİH MEHMET DOĞAN’A YÖNELTTİĞİ SORUDA GRUPTAN AYRILAN KİŞİLER İÇİN “MÜNAFIK” TANIMINI KULLANARAK AÇIKÇA İHSASI REYDE BULUNMAKTADIR.

 

Ayrıca mahkeme başkanı sorgular sırasında sanıkları özgür iradeleriyle değil kendi istediği yönde cevap vermeye zorlamış ve bu yönde baskın üsluplarla yönlendirmeler yapmıştır. Adnan Oktar’ın sorgusu sırasında yaşananlardan bir kısım örnekler aşağıdaki gibi olup bu örneklerin çok daha fazlası duruşma tutanaklarında mevcuttur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mahkeme başkanı diğer sanıkların sorguları sırasında da benzer üsluplarla yönlendirmeler yapmış ve sanıkların özgür iradeleriyle ifade vermelerine mani olmuş, çoğu zaman ise sözlerini keserek savunma yapmalarına izin vermemiştir. Mahkeme başkanının bu üsluplarına ve yönlendirmelerine dair bir kısım örnekler aşağıdaki gibi olup duruşma tutanaklarında çok daha fazlası bulunmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mahkeme başkanı sanıklar üzerinde psikolojik baskı oluşturarak ifade vermelerine mani olmakta ve sanığın kendisi hakkındaki isnatlara karşı anlatacaklarını “zaman kaybı” olarak gördüğünü belirtmekte ve “devam et çabuk hadi” gibi sözlerle baskı kurmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 


⬅️

2.29 - MAHKEME HEYETİ SANIK MÜDAFİLERİNE KARŞI AGRESİF VE SALDIRGAN BİR TUTUM İZLEMİŞTİR
➡️

2.31 - MAHKEME HEYETİ CMK M.170’E UYGUN ŞARTLARI BARINDIRMADIĞI HALDE YETERLİ İNCELEME YAPMADAN İDDİANAMENİN KABULÜ KARARLARI VERMİŞTİR 


Daha yeni Daha eski