6136 Sayılı Kanuna Muhalefet İddialarına Karşı Savunmalarımız 

 

 

İddia makamı iddianamesinde Mehmet Murat Atmaca hakkında 6136 sy yasanın 13/1. maddesine, Ali Suat Kütahnecioğlu ve Rasin Kotil hakkında 6136 sy yasanın 13/3. maddesine aykırılık iddiasında bulunmuştur. Müvekkil ise hiçbir dahli ve bilgisi olmayan bu iddialar bakımından TCK m.220/5 maddesinin göndermesiyle cezai anlamda sorumlu tutulmuştur. İddia makamı esas hakkındaki mütalaasında ise aynı isnatları aynıyla yinelenmiştir. Söz konusu iddialara karşı savunmalarımız şu şekildedir:

 

Öncelikle 6136 sayılı yasaya dair yaptığımız tüm açıklamalar için geçerli olmak üzere;

 

İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 2018/3798 Değişik İş sayısı ile verilen arama kararında "bir suç belirtmesi" yapılmamıştır. Bu nedenle de hangi suç nedeniyle hangi suça dair delillerin aranacağı da gösterilmemiştir. Arama kararında "neye" ilişkin arama yapılacağı belirtilmemiştir.

 

Arama kararında ve hatta savcılık talep yazısında gösterilmeyen 6136 sayılı suç kapsamında elde edilen delillerin ancak CMK m. 138 kapsamında tesadüfi delil olarak değerlendirilmesi mümkün olacaktır. Ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulumuzun da çok sayıda kararında belirttiği üzere "derhal cumhuriyet savcısına" bildirimin yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Ancak somut olaylar incelendiğinde 6136 sayılı kanun kapsamında sanıklar hakkında  "derhal  bir  bildirimin"  yapılmadığının  anlaşılması  karşısında  "elde


edilenlerin" hukuka aykırı delil mahiyetinde olduğu ve delil olarak kullanılamayacağı açıktır. Bu nedenle de söz konusu hukuka aykırı delile itibar edilmemesi gerekmektedir.

 

Ancak tüm bunlara rağmen suçun yasal unsurları da oluşmamıştır.

 

RASİN KOTİL YÖNÜNDEN;

 

Fatih Menet'e ait, bulundurma ruhsatı bulunan silahın, ruhsatta işlenmiş adres dışında ancak Fatih Menet'e ait olduğu belirtilen başka bir adreste bulunması, bulunduğu adresteki odanın Rasin Kotil tarafından kullanıldığının diğer şüpheli Ali Suat Kütahnecioğlu tarafından söylenmesi üzerine 6136 sayılı yasanın 13/3 hükmü gereği hakkında kamu davası açılmıştır.6136 sy kanunun 13/3. maddesi:

 

"Bu Kanunun 12 nci maddesinin dördüncü fıkrasında sayılanlar dışındaki ateşli silahın bir adet olması ve mutat sayıdaki mermilerinin ev veya işyerinde bulundurulması halinde verilecek ceza bir yıldan iki yıla kadar hapis ve yirmibeş günden yüz güne kadar adlı para cezasıdır "

 

Sanık Rasin Kotil savunmasında; silahın bulunduğu ikamette bazen kaldığını, silahın kasada olduğunu ve sahibinin Fatih Menet olduğunu belirtmiş ve kasanın da şifresini bilmediğini açıklamıştır.

 

Silahın sahibi olmaması, silahla arasındaki rabıtanın kurulamamış olması, ruhsatsız silah bulundurma kastı ile hareket etmesi halinde silah ile birlikte hareket edebileceği ya da sürekli ikamet ettiği adreste bulundurması gözetildiğinde suçun yasal unsurlarının oluşmadığı görülecektir.

 

Söz konusu adres Fatih Menet'in aynı zamanda kiracısı olduğu yasal ikamet adresidir. Nitekim mal sahibi Sevda Arıkan (TC:42970169424) ile Fatih Menet arasında 01.05.2017 tarihli kira kontratı bulunmaktadır. Ayrıca Fatih Menet için


düzenlenen bir vekaletnamede bu adresin yasal ikamet adresi olduğu görülmektedir. Asıl bulundurma adresinde bulunamamasının gerçek nedeni Fatih Menet tarafından bilinebilecek olup suçun yasal unsurlarının oluşmadığı açıktır.

 

Yargıtay 8. Ceza Dairesi Esas : 2015/6962 Karar : 2016/5342




"Sanığın bulundurma ruhsatlı tabancasını, ruhsat süresi içerisinde, ikametgahını taşıması nedeniyle yeni adresinde bulundurmaktan ibaret eyleminin atılı suçu oluşturmayacağı, nakil aşamasında yetkili mercilerden izin almamasının idari işlem eksikliği olarak değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmakla."

 

 

 

Yargıtay 8. Ceza Dairesi Esas: 2014/25980 Karar: 2015/17936

 

ikametgahını değiştirmiş olması nedeniyle yeni adresine silahı nakledip bulundurmaktan ibaret eylemin ise nakil sırasında idareye haber vermemenin bir idari işlem eksikliği olarak kabul edilmesi gerektiği, bu nedenle beraatına karar verildikten sonra, silahın ruhsat işlemlerinin ikmali için idareye teslimi yerine müsaderesine karar verilmesi,


Yargıtay 8. Ceza Dairesi Esas : 2014/5674 Karar : 2014/5721

 

Sanığın, Şişli ilçesindeki ikametinde bulundurmak üzere ruhsata bağlattığı dava konusu silahı, ikametgahını Küçükçekmece ilçesine naklederek yeni ikametgahında bulundurmaktan ibaret eyleminin atılı suçu oluşturmayacağı, nakil aşamasında yetkili mercilerden izin almamasının idari işlem eksikliği olarak değerlendirilmesi gerektiği gözetilmeden, oluşa ve bu konudaki yerleşik uygulamaya uymayan bir gerekçeyle mahkumiyete ve ruhsat süresi sona erdiği anlaşılan dava konusu silahın gereğinin takdir ve ifası için idareye teslimi yerine, yazılı biçimde müsaderesine karar verilmesi,

 

 

 

Yargıtay kararları uyarınca sanığa ait silahın ruhsatta işli adreste bulunmaması halinde eğer o adres sanığın gerçek adresi ise "bulundurma ruhsatına aykırı" hareket edildiğinden bahsedilememesi nedeniyle suçun yasal unsurunun oluşmayacağı belirtilmektedir.

 

 

 

ALİ SUAT KÜTAHNECİOĞLU YÖNÜNDEN;

 

Sanık Ali Suat Kütahneci yönünden arama ve el koyma tutanakları incelendiğinde "arama kararında bulunmamasına rağmen" sanığın üst araması yapıldığı görülmektedir. İddianamenin 1246. sayfasında sanığın üst aramasında silahın ele geçirildiği belirtilmiştir. "Hayatın doğal akışı içerisinde bir kişinin 05.50 sıralarında belinde silahla evde bulunmayacağı açıktır.

 

Nihayet bu konu hakkında sanık savunmasında;

 

'..Yani o bulundurma silahını o an orada bulunan silahı yani tedbiren elime aldım, fakat sonra izah ettim işte yani böyle böyle diye, polis arkadaşlarda ihtimam gösterdiler sağ olsunlar yardımcı oldular..'


Şeklinde mahkemedeki ifadesinde açıklamıştır. Arama işlemi sırasında hazır bulunan tutanak mümzilerinin ve arama tanıklarının hazır edilerek tanık sıfatı ile dinlenmesi ile bu durum açığa kavuşturulabilecektir.

 

 

 

6136 sayılı kanunun 13/3. maddesi:

 

"Bu Kanunun 12 nci maddesinin dördüncü fıkrasında sayılanlar dışındaki ateşli silahın bir adet olması ve mutat sayıdaki mermilerinin ev veya işyerinde bulundurulması halinde verilecek ceza bir yıldan iki yıla kadar hapis ve yirmibeş günden yüz güne kadar adlı para cezasıdır “

 

 

 

Ali Suat Kütahnecioğlu'nun gözaltına alındığı adres, Göksu Mah. Nişangah Cad. No:18/1 Beykoz'dur. İlk olarak ekteki nüfus kayıt örneğinde de görüleceği üzere sanık gözaltına alındığı evde ikamet etmemektedir.

 

Dolayısıyla silah ikametinde ele geçirilmediği için 6136 S.K. 13/3. maddesindeki "ev veya işyerinde bulundurulması" şartı olayda mevcut olmadığından suçun maddi unsurları oluşmamıştır.

 

Bahsedilen silah "silahın bulunduğu evde ikamet eden Fatih Menet'e" aittir. Aşağıdaki bir vekaletnameden alınan ekran görüntüsünden anlaşılacağı üzere Fatih Menet silahın bulunduğu evde ikamet etmektedir. Bu adresin Fatih Menet'e ait olduğunu yukarıda açıklamıştık.

 

Dolayısıyla silah ruhsat sahibinin evinde bulunduğundan ve ruhsatlı olduğundan suçun yasal unsurlarının oluşturmayacağı açıktır.


 

 

Ali Suat Kütahnecioğlu 11.07.2018 tarihindeki polis operasyonunda, kapı aniden çok kuvvetli olarak vurulduğu için gelenin polis olduğunu ilk etapta anlayamadığından sanık tarafından silahın eline alındığı açıklanmıştır. Gelenlerin polis olduğunu anlayınca silahı bıraktığını, silahın elimde çok kısa süre bulunduğundan suç oluşmamıştır.

 

Nitekim mahkemedeki sorgusu esnasında;

 

'...Ruhsat Fatih Menet'e ait1 Fatih Menet'in ikametinde1 ben orada kalıyorum o sırada..'

 

'...Yani o bulundurma silahını o an orada bulunan silahı yani tedbiren elime aldım1 fakat sonra izah ettim işte yani böyle böyle diye1 polis arkadaşlarda ihtimam gösterdiler sağ olsunlar yardımcı oldular...'

 

Yargıtay kararları uyarınca silahı kısa süre üzerinde bulundurmanın suç teşkil etmeyeceğine dair çok sayıda karar bulunmaktadır. Hatta Yargıtay silahı kısa süre alıp havaya ateş etse dahi 6136 sayılı kanuna muhalefet suçunun oluşmayacağına karar vermiştir. İlgili Yargıtay kararları şöyledir:

 

".kardeş olan sanıkların olay tarihinde sanık ...'ın kullandığı araçla biçer döver işi için Ceyhan'dan Tarsus'a doğru yola çıktıkları, aracı kullanırken üzerinde taşıdığı silahın kendisine rahatsızlık vermesi üzerine sanık ...'ın suça konu silahı sanık ...'a verdiği ve yapılan aramada silahın sanık ...'ın üzerinde ele geçtiği olayda; suça konu silahı kısa süre üzerinde bulunduran sanık ...'ın silah taşıma kastı bulunmadığı anlaşılmakla; 6136 sayılı Yasaya aykırı davranma suçunun yasal unsurları oluşmadığından beraatı yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi, Yasaya aykırı." (Yargıtay 8. CD. 2015/15850 E. 2016/4278 K. 31/03/2016 T.)


".sanık ... savunmasında Yüksel'in suça konu silahı incelemesi için kendisine verdiğini, silaha bakıp en fazla 15 dakika içinde Yüksel'e iade ettiğini beyan ettiği anlaşılmakla; suça konu tabancayı kısa süre elinde bulunduran sanık ...'in suç kastından söz edilemeyeceği bu nedenle, atılı suçun oluşmadığı gözetilmeden, beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi, Yasaya aykırı." (Yargıtay 8. CD. 2013/8135 E. 2014/14427 K. 11/06/2014 T.)

 

".sanığın diğer sanık ...'e ait tabancayı kısa süre alarak bulundurmaktan ibaret eyleminde, atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden sanığın beraati yerine mahkumiyetine karar verilmesi, Yasaya aykırı." (Yargıtay 8. CD. 2016/12411 E. 2018/1792 K. 20/02/2018 T.)

 

"...sanığın diğer sanık ...'e ait tabancayı kısa süre alarak bulundurmaktan ibaret eyleminde, silahı taşıma kastı bulunmadığı anlaşılmakla; atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden sanığın beraatı yerine mahkumiyetine karar verilmesi, Yasaya aykırı." (Yargıtay 8. CD. 2016/941 E. 2017/4518 K. 25/04/2017 T.)

 

"…sanığın olay sırasında yanında bulunan başka birine ait silahı kısa süre alıp ateş etmekten ibaret eyleminde, silah taşıma kastı bulunmadığı anlaşılmakla; 6136 sayılı Yasaya aykırı davranma suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, beraatı yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi." (Yargıtay 8. CD. 2015/15467 E. 2016/4829 K. 11/04/2016 T.)

 

"…sanığın olay sırasında diğer sanık Ö.. Ş..'ya ait silahı kısa süre alıp ateş etmekten ibaret eyleminde, silah taşıma kastı bulunmadığı anlaşılmakla; 6136 sayılı Yasaya aykırı davranma suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, beraatı yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi." (Yargıtay 8. CD. 2015/8781 E. 2015/25641 K. 11/12/2015 K.)


Nitekim bu sanık yönünden de anılan suç oluşmadığı gibi Fatih Menet yönünden dahi oluşmamış bir suç dolayısıyla Ali Suat Kütahnecioğlu'nun cezalandırılması mümkün değildir. Çünkü;

 

Asıl bulundurma adresinde bulunamamasının gerçek nedeni Fatih Menet tarafından bilinebilecek olup suçun yasal unsurlarının oluşmadığı açıktır.

 

 

 

Yargıtay 8. Ceza Dairesi Esas : 2014/5674 Karar : 2014/5721

 

Sanığın, Şişli ilçesindeki ikametinde bulundurmak üzere ruhsata bağlattığı dava konusu silahı, ikametgahını Küçükçekmece ilçesine naklederek yeni ikametgahında bulundurmaktan ibaret eyleminin atılı suçu oluşturmayacağı, nakil aşamasında yetkili mercilerden izin almamasının idari işlem eksikliği olarak değerlendirilmesi gerektiği gözetilmeden, oluşa ve bu konudaki yerleşik uygulamaya uymayan bir gerekçeyle mahkumiyete ve ruhsat süresi sona erdiği anlaşılan dava konusu silahın gereğinin takdir ve ifası için idareye teslimi yerine, yazılı biçimde müsaderesine karar verilmesi,

 

 

 

Yargıtay 8. Ceza Dairesi Esas : 2002/7567 Karar : 2003/3191

 

'Sanığın Maraş’taki evinde bulundurma ruhsatlı olan silahını evini naklettiği1 Manisa-Sarıgöl'deki yeni adresinde bulundurduğu anlaşılmakla nakil belgesi almaması ve adres değişikliğini bildirmemesinin idari işlem eksikliği olduğu'

 

 

 

Yargıtay 8. Ceza Dairesi Esas      : 2014/25980 Karar     : 2015/17936

 

ikametgahını değiştirmiş olması nedeniyle yeni adresine silahı nakledip bulundurmaktan ibaret eylemin ise nakil sırasında idareye haber vermemenin bir idari işlem eksikliği olarak kabul edilmesi gerektiği, bu


nedenle beraatına karar verildikten sonra, silahın ruhsat işlemlerinin ikmali için idareye teslimi yerine

müsaderesine karar verilmesi,

 

 

 

 

MEHMET MURAT ATMACA YÖNÜNDEN;

 

Sanık Mehmet Murat Atmaca yönünden bulundurma ruhsatlı silahının "süresi dolması ve yenilemesi gerekmesine rağmen" yenilemediği nedeniyle 6136 sayılı yasanın 13/1 hükmüne göre kamu davası açılmıştır.

 

6136 sayılı yasanın 13/1 maddesi;

 

'Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alan veya taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasına hükmolunur.' şeklinde düzenlenmiştir.

 

Dosya kapsamı incelendiğinde sanığın "ruhsatının süresinin bitimine dair" bir tebligat yapılarak sanık hakkında yenileme işlemi yapılmasına dair bir tebligat araştırmasının soruşturma ve kovuşturma aşamasında yapılmadığı anlaşılmaktadır.

 

Yargıtay uygulamasına bakıldığında ise;

 

Yargıtay 8. Ceza Dairesi Esas : 2002/7567 Karar : 2003/3191

 

Sanığın Maraş’taki evinde bulundurma ruhsatlı olan silahını evini naklettiği, Manisa-Sarıgöl'deki yeni adresinde bulundurduğu anlaşılmakla nakil belgesi almaması ve adres değişikliğini bildirmemesinin idari işlem eksikliği olduğu, ancak bulundurma ruhsatlı silahının ruhsat süresinin 19.3.2001 tarihinde sona ermesi konusundaki Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Yönetmeliğin 3. maddesinin "taşıma ve bulundurma ruhsatları onay tarihinden itibaren 5 yıl için geçerli olup, yenileme harcı alınmak şartıyla, her beş yılda bir yenilenir. Sürenin sona ermesinden bir ay önce tebligat için gerekli işlemler


başlatılır. Zabıta doğrudan veya 7201 Sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılacak yazılı tebligattan itibaren 6 ay içinde ruhsatlarını mevcut durumlarına göre taşıma veya bulundurma ruhsatı olarak yeniletmeyenlerin o silaha ait ruhsatı iptal edilerek, bu yönetmelik hükümlerine göre devri sağlanır" hükmü karşısında; sanığa ruhsatını yeniletmesi için yönetimce tebligat yapılıp- yapılmadığı araştırılıp sonucuna göre sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken eksik soruşturma ile yazılı şekilde hüküm kurulması,

 

 

 

Yargıtay 8. Ceza Dairesi Esas      : 2013/18047 Karar     : 2014/765

 

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Yönetmelik'in 3. maddesinde; bulundurma ruhsatlarının 5 yıl geçerli olduğu, sürenin sona ermesinden bir ay önce tebligat için gerekli işlemlerin başlatılacağı, zabıtaca yapılacak tebliğden itibaren 6 ay içinde ruhsatlarını yeniletmeyenlerin ruhsatlarının iptal edileceği ve yenileme halinde ise verilecek yeni ruhsatın eski ruhsat süresinin bitiminden itibaren geçerli olacağının belirtilmesi karşısında, sanığın ruhsatı yeniletmesi için gerekli tebligatların yapılıp yapılmadığı da araştırıldıktan sonra sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerekirken eksik araştırma ile yazılı şekilde mahkumiyet kararı verilmesi,

 

 

 

Yargıtay 8. Ceza Dairesi Esas : 2015/6962 Karar : 2016/5342

 

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Yönetmelik'in 3. maddesinde; Taşıma ve bulundurma ruhsatları onay tarihinden itibaren beş yıl için geçerli olacağı, yenileme harcı alınmak şartıyla her beş yılda bir yenileneceği, sürenin sona ermesinden bir ay önce tebliğat için gerekli işlemler başlatılacağı1 zabıtaca doğrudan veya 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılacak yazılı tebligattan itibaren altı ay içinde ruhsatlarını mevcut durumlarına göre taşıma veya bulundurma ruhsatı olarak yeniletmeyenlerin o silaha ait ruhsatı iptal edilerek, bu yönetmelik hükümlerine göre devri sağlanacağının belirtilmesi ve yeni ruhsatın geçerlilik süresi, önceki ruhsata ait sürenin bittiği tarihten itibaren


işlemeye başlayacağı belirtilmesi karşısında, denetime olanak sağlanması için silah ruhsat dosyasının aslı veya onaylı sureti getirtilerek gerekli tebligatların yapılıp yapılmadığı belirlenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik araştırma ile yazılı biçimde karar verilmesi,"

 

Yargıtay 8. Ceza Dairesi Esas      : 2014/25980 Karar     : 2015/17936

 

"Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Yönetmelik'in 3. maddesinde, bulundurma ruhsatlarının 5 yıl geçerli olduğu, sürenin sona ermesinden bir ay önce tebligat için gerekli işlemlerin başlatılacağı, zabıtaca yapılacak tebliğden itibaren 6 ay içinde ruhsatlarını yeniletmeyenlerin ruhsatlarının iptal edileceği ve yenileme halinde ise verilecek yeni ruhsatın eski ruhsat süresinin bitiminden itibaren geçerli olacağının belirtilmesi karşısında, ruhsatını yeniletmesi konusunda sanığa herhangi bir tebligat yapılmadığı ve ikametgahını değiştirmiş olması nedeniyle yeni adresine silahı nakledip bulundurmaktan ibaret eylemin ise nakil sırasında idareye haber vermemenin bir idari işlem eksikliği olarak kabul edilmesi gerektiği, bu nedenle beraatına karar verildikten sonra, silahın ruhsat işlemlerinin ikmali için idareye teslimi yerine müsaderesine karar verilmesi",

 

 

 

Yargıtay 8.Ceza Dairesi Esas      : 2016/1131 Karar     : 2016/10047

 

"Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Yönetmelik'in 3. maddesinde, bulundurma ruhsatlarının 5 yıl geçerli olduğu, sürenin sona ermesinden bir ay önce tebligat için gerekli işlemlerin başlatılacağı, zabıtaca yapılacak tebliğden itibaren 6 ay içinde ruhsatlarını yeniletmeyenlerin ruhsatlarının iptal edileceği ve yenileme halinde ise verilecek yeni ruhsatın eski ruhsat süresinin bitiminden itibaren geçerli olacağının belirtilmesi karşısında, ruhsatını yeniletmesi konusunda sanığa herhangi bir tebligat yapılmadığı ve ikametgahını değiştirmiş olması nedeniyle yeni adresine silahı nakledip bulundurmaktan ibaret eylemin ise nakil sırasında idareye haber vermemenin bir idari işlem eksikliği olarak kabul edilmesi gerektiği, bu nedenle beraatına karar verildikten sonra, silahın ruhsat işlemlerinin ikmali için idareye


teslimi yerine müsaderesine karar verilmesi,"

 

 

 

 

Tüm bu açıklamalardan sonra sanığın suçunun sübuta ermesi için tebligat yapılması gerektiği açıktır. Bu tebligat işlemi de "sürenin bitiminden 1 ay öncesine" ait olmak zorundadır. Tüm bu açıklamalardan sonra "devlete kanunlarca yüklenen ödevin yerine" getirilmemesi halinde vatandaşın "kanunda suçun maddi unsurunu" gerçekleştirdiğinden bahsedilemez.

 

Kanunda sayılan maddi unsurun gerçekleşmesi için mutlaka ruhsat bitim tarihinden önce kişiye tebligat yapılması gerekmektedir.

 

Bu araştırmanın yapılması gerekeceğinden ve Mehmet Murat Atmaca'ya böyle bir tebligatın hiç yapılmamış olmasından dolayı suçun maddi unsurları gerçekleşmemiş olması nedeniyle hakkında cezaya hükmedilmesi mümkün değildir.

 

 

 

Yukarıda izah etmeye çalıştığımız sebeplerden ötürü, Mehmet Murat Atmaca hakkında 6136 sy yasanın 13/1. maddesine, Ali Suat Kütahnecioğlu ve Rasin Kotil hakkında 6136 sy yasanın 13/3. Maddesine aykırılık suçlarının yasal unsurları oluşmamıştır. Bu nedenle adı geçen sanıkların üzerlerine atılı eylemler bakımından haklarında beraat kararı verilmesini, müvekkil hakkında ise TCK m.220/5. maddesine atfen yapılan suçlama hakkında da beraat kararı verilmesini talep ederiz.

 


Daha yeni Daha eski